| Adrian
Trochę Historii: Mojito powstało już w XVI wieku na Kubie, za autora tej pyszności uznaje się pirata Francisa Drake'a, jednak jego ulubiony koktajl był przygotowywany z Tafią, czyli tanim prostym rumem przygotowywanym z trzciny cukrowej.
Metoda: Madlerowanie (ugniatanie)
Szkło: Long
Składniki:
Limonkę wraz z cukrem brązowym ugniatamy muddlerem. Kilka liści mięty kładziemy na otwartą dłoń i drugą otwartą dłonią uderzamy w pierwszą rękę tak jakby klaszcząc, proces ten służy pobudzeniu mięty, po tym zabiegu wrzucamy ją do wysokiego szkła w którym jest już ugnieciona limonka wraz z cukrem brązowym.
Następnym krokiem jest odmierzenie 40ml rumu, my barmani używamy do tego specjalnej miarki zwanej jiggerem bądź też lejemy z ręki licząc czas, dzięki czemu jesteśmy w stanie stwierdzić ile wlaliśmy alkoholu.
Teraz pozostaje już tylko wysoką szklankę uzupełnić lodem kruszonym, i do pełna dolać wody gazowanej.
Zamieszać łyżeczką i gotowe! Ostatnim krokiem jest ozdobienie naszego koktajlu poprzez wbicie w lód kruszony mięty wraz z korzonkiem, przed tym zabiegiem warto jest "klasnąć" w miętę żeby pobudzić aromaty.
W ten prosty sposób możemy zasiąść na kanapie i rozkoszować się tym Kubańskim smakiem.
Metoda: Madlerowanie (ugniatanie)
Szkło: Long
Składniki:
- Lód Kruszony
- Rum 40ml
- Limonki
- Mięta
- Cukier brązowy
- Woda Gazowana
Limonkę wraz z cukrem brązowym ugniatamy muddlerem. Kilka liści mięty kładziemy na otwartą dłoń i drugą otwartą dłonią uderzamy w pierwszą rękę tak jakby klaszcząc, proces ten służy pobudzeniu mięty, po tym zabiegu wrzucamy ją do wysokiego szkła w którym jest już ugnieciona limonka wraz z cukrem brązowym.
Następnym krokiem jest odmierzenie 40ml rumu, my barmani używamy do tego specjalnej miarki zwanej jiggerem bądź też lejemy z ręki licząc czas, dzięki czemu jesteśmy w stanie stwierdzić ile wlaliśmy alkoholu.
Teraz pozostaje już tylko wysoką szklankę uzupełnić lodem kruszonym, i do pełna dolać wody gazowanej.
Zamieszać łyżeczką i gotowe! Ostatnim krokiem jest ozdobienie naszego koktajlu poprzez wbicie w lód kruszony mięty wraz z korzonkiem, przed tym zabiegiem warto jest "klasnąć" w miętę żeby pobudzić aromaty.
W ten prosty sposób możemy zasiąść na kanapie i rozkoszować się tym Kubańskim smakiem.
@roccodeangelisrda Mojito original!? Ghiaccio a cubetti di base non tritato! Il lime spremuto non pestato!??
? suono originale - RDA??