Kamikaze Drink Bar

| Adrian

mojito
Trochę Historii: Mojito powstało już w XVI wieku na Kubie, za autora tej pyszności uznaje się pirata Francisa Drake'a, jednak jego ulubiony koktajl był przygotowywany z Tafią, czyli tanim prostym rumem przygotowywanym z trzciny cukrowej.

Metoda: Madlerowanie (ugniatanie)
Szkło: Long

Składniki:
  • Lód Kruszony
  • Rum 40ml
  • Limonki
  • Mięta
  • Cukier brązowy
  • Woda Gazowana
Limonkę dzielimy na 8 "księżyców", następnie do wysokiej szklanki wrzucamy 3 - 4 kawałki limonki (w zależności od tego jak kwaśno lubimy), następnie do tejże szklanki dodajemy jedną lub dwie łyżeczki cukru brązowego (w zależności od tego jak słodko lubimy).

Limonkę wraz z cukrem brązowym ugniatamy muddlerem. Kilka liści mięty kładziemy na otwartą dłoń i drugą otwartą dłonią uderzamy w pierwszą rękę tak jakby klaszcząc, proces ten służy pobudzeniu mięty, po tym zabiegu wrzucamy ją do wysokiego szkła w którym jest już ugnieciona limonka wraz z cukrem brązowym.

Następnym krokiem jest odmierzenie 40ml rumu, my barmani używamy do tego specjalnej miarki zwanej jiggerem bądź też lejemy z ręki licząc czas, dzięki czemu jesteśmy w stanie stwierdzić ile wlaliśmy alkoholu.

Teraz pozostaje już tylko wysoką szklankę uzupełnić lodem kruszonym, i do pełna dolać wody gazowanej.

Zamieszać łyżeczką i gotowe! Ostatnim krokiem jest ozdobienie naszego koktajlu poprzez wbicie w lód kruszony mięty wraz z korzonkiem, przed tym zabiegiem warto jest "klasnąć" w miętę żeby pobudzić aromaty.

W ten prosty sposób możemy zasiąść na kanapie i rozkoszować się tym Kubańskim smakiem.

@roccodeangelisrda

Mojito original!? Ghiaccio a cubetti di base non tritato! Il lime spremuto non pestato!??

? suono originale - RDA??


Zobacz Co Mówią O Nas Pary Młode


Działamy na terenie całego kraju!

Zapytaj nas o dostępność terminu.